A haleszi betyár - Vass József
Szabadság - Vass József
Bohn Erdő útja - Zsíros Tibor
Bodzafiúk - Santana Cadena Diána
Szüret - Vass József
Aratás utan - Németh László
Kőkereszt - Németh László
Hajnali balerina - Szabó Ferenc
Éjszakai fények - Patyik Ágota

Partnerek

 

A tegnapi napon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága Csongrád megye területén két állományban is kéknyelv betegség (blutongue betegség) vírusát mutatta ki szarvasmarhák esetén.

Az érintett kislétszámú telepek Deszk, és Hódmezővásárhely külterületén találhatóak. Az adott állományoknál az illetékes járási főállatorvos megfigyelési zárlatot rendelt el, a gazdaságban a mintavételezések megtörténtek. A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében elrendelésre került az érintett állattartó telepek körül 20 km sugarú körben a kérődzőtartó gazdaságok szűrése (klinikai tünetek vonatkozásában), 3 km sugarú körben pedig a gazdaságokban szűrés és mintavételezés (vér minták) az állományokban.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megfigyelési zárlat alá eső területen (20 km) belül a közeljövőben minden szarvasmarha, juh és kecsketartó gazdaságot felkeresnek az állatorvos kollégák.

Csongrád megye egyéb területeire a NÉbiH védőzónát terjesztett ki, mely a kitöréstől számított 100 km sugarú körben található gazdaságokra vonatkozik. Ezen körön belül az állatszállítás a NÉbiH által kiadott határozatnak megfelelően valósulhat meg, melyet mellékelten továbbítok. Ugyancsak mellékelem az illetékes járási főállatorvosok által hozott megfigyelési zárlatra vonatkozó határozatokat is.

Az elkövetkező napokban a kitörések körül légi, illetve földi rovarirtó tevékenységre lehet számítani.

Az újabb információkról folyamatos tájékoztatást nyújtunk, illetve friss információkat a NÉbiH honlapján a következő linken lehet fellelni: http://www.nebih.gov.hu/.

A kialakult helyzetről tájékoztattuk a járási hivatalvezetőket (és rajtuk keresztül a jegyzőket), a Csongrád Megyei agrárkamara elnökét, és a Magyar Állatorvosi Kamara Csongrád Megyei Szervezetének elnökét.

 

Tájékoztatásul küldöm a védőkörzetek elrendeléséről és az állatszállítás szabályairól szóló határozatokat.

 

Szeged, 2014. október 15.

 

Dr. Farle Csaba

igazgató főállatorvos

 

 

Csongrád Megyei Kormányhivatal
Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság
Cím: 6724 Szeged, Vasas Szt.P. u. 9
Telefonszám: 62-680-800
Fax: 62-680-801
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Mórahalmi Járási Hivatal tájékoztatói

Tájékoztató a szennyvízcsatorna hálózat kivitelezéséről

Lájkolj minket!

Önkormányzati konyha étlapja

Kereső

Időjárás

 Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőtérkép

Felhőkép

Széltérkép

Széltérkép

Forrás: www.idokep.hu

Partnerek