Bodzafiúk - Santana Cadena Diána
Kőkereszt - Németh László
Bohn Erdő útja - Zsíros Tibor
Éjszakai fények - Patyik Ágota
Szabadság - Vass József
Szüret - Vass József
Aratás utan - Németh László
A haleszi betyár - Vass József
Hajnali balerina - Szabó Ferenc

Partnerek

 

 

II. A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI

 

1. A nemzeti érték megnevezése:

Üllési Fonó Néptáncegyüttes

 

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása (agrár- és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás):

-Kulturális örökség.

 

3. A nemzeti érték fellelhetőségének helye:

6794 Üllés Dorozsmai út 48.

 

4. Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik: (települési ­/tájegységi ­/megyei ­/külhoni magyarság):

- Települési értéktár.

 

5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Az Üllési “FONÓ” Néptáncegyüttes 1977-ben alakult a helyi általános iskola, a Déryné Művelődési ház és az Üllés és Vidéke ÁFÉSZ támogatásával. Tagjai diákok, főiskolai hallgatók és dolgozó fiatalok, akik a munkájuk mellett vállalkoznak arra, hogy megőrizzék hazájuk tánchagyományait, népük szokásait. A műsoruk az egész Kárpát medence táncait felölelve hiteles képet ad a magyarság népművészetéről.

A sokszínű népi kultúra, a tánc bemutatása mellett nagy gondot fordítanak arra is, hogy az eredeti táncok eredeti népviseletben jelenjenek meg a színpadon. A kosztümök nagy részét a táncosok maguk készítették, melyek mára már többmilliós értéket képviselnek. Az együttes ruhatárában lévő viseletek: Szatmári, sárközi, széki, dél-alföldi, kalocsai, mezőségi, székely, kalotaszegi, méhkeréki, gyimesi,palóc, cigány és rábaközi viseletek. Emellett: hagyományos ingek, zakók, mellények, kalapok, kucsmák, cipők, papucsok, női, és férfi csizmák.

Állandó résztvevői a belföldi és külföldi bemutatóknak. Európa majd összes országában sikeresen képviselték hazájukat ill. lakóhelyüket, Üllést. Pl.: Franciaország, Spanyolország, Németország, Belgium, Hollandia, Anglia, Ausztria, Olaszország, Portugália, Törökország, Görögország, stb.

Az együttes nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésére is. A művészeti iskolában már kisiskolás kortól ismerkednek a gyerekek a különböző népi játékokkal, népdalokkal, egyszerűbb motívumokkal, így eljutva a tánc anyanyelvi szintű elsajátításához.

Az üllési táncpedagógusok őszintén vallják, hogy a néptánc oktatása nem merül ki pusztán a táncanyagok megtanításában, a technikai képzésben, hanem túl ezen, fontos emberi értékeket is közvetítenie kell a tanulók felé. Pl.: segítőkészség, tolerancia, türelem, kitartás, becsület, tisztelet, empátia. Az iskola fontosnak tartja, hogy tanulói összetartó, egymást segítő és egymásért felelősséget vállaló közösséggé váljanak. Ennek érdekében rendszeresen szervez a művészeti iskola foglalkozásain kívül is közösségi programokat.

Így érte el a “FONÓ” azt, hogy ma már kb. 120-an táncolnak, a legkisebbektől a felnőttekig, a koruknak megfelelő szinten, 5 csoportban.

Nyaranta tánctábort szerveznek az együttes és az Üllési Fonó Alapítvány tulajdonában lévő Pusztaszínházban, ami 2,5 km-re található a falu központjától, nevéből adódóan a pusztában. A Pusztaszínház 2014. szeptemberében nyitotta meg kapuit, azóta is több, változatos programmal várja vendégeit. A 192 m2-es, galériás, korhű pajta alkalmas színházi, zenei rendezvények és tánctáborok tartására. A táborokban nemcsak a helyi táncos gyerekek ismerkedhetnek újabb táncanyagokkal, hanem a környékbeli, homokhátsági illetve néhány éve már egy együttműködésnek köszönhetően, vajdasági gyerekek is.

A felnőtt csoport előadásain a saját zenekaruk működik közre, kik nem csak a táncokat kísérik, hanem önálló számokkal is színesítik azt. Az utánpótlás csoportoknak ifjú zenészek, a Rézhúros banda húzza a talpalávalót.

Az elmúlt évtizedekben felnőtt egy generáció. Azok a táncosok, akik alapító tagjai voltak a táncegyüttesnek, már többségében nem táncolnak, de szívvel – lélekkel „fonósnak” vallják magukat, és részt vesznek az együttes éves rendezvényein. Helyettük ma már fiaik, lányaik táncolnak, továbbörökítve a megkezdett szép hagyományt. Így elmondható, hogy abban a faluban, ahol már nem volt hagyományos faluközösség, és megszűnt a hagyományos szokásrend, ott újjászületett a hagyományápolás, fontossá vált a hagyományos életforma, értékrend, és újjáéledt a faluközösség. Mindez nagymértékben a néptáncnak köszönhető, hiszen az elmúlt évtizedekben mindenki valamilyen szinten kapcsolatba került vele. Sokan táncoltak az együttesben, sokan családtagjaikon, rokonaikon keresztül kerültek a néptánc közelébe, így a néptánc szinte egy nagy közösséggé kovácsolta össze a falu apraját – nagyját.

Szakmai elismerések:

-       Nívódíj – A Népművelési Intézet adományozta: 1980 decemberében és 1988 márciusában.

-       Kiváló együttes – A Népművelési Intézet ítélte oda 1983 novemberében, majd később, A Közmüvelődési Intézet 1990 augusztusában.

-       Alkotói díj – A Csongrád Megyei Közgyűlés adományozta 1986-ban, és 1995-ben.

Ezenkívül az együttes számos fesztiválon nyert arany oklevelet illetve nívódíjat. Például 1981-ben Makón és 1986-ban Mindszenten arany oklevelet, 1982-ben Szekszárdon és 2005-ben Szegeden nívódíjat. Ez utóbbi fesztiválon összesen 4 díjat kapott az együttes: szólótáncos, szólóénekes, hangszer és együttesi kategóriában.

2016-ban Ópusztaszeren, a Csongrád megyei közgyűlés Alkotói díjban részesítette a Fonót. Ehhez kapcsolódóan a néptáncegyüttes képviselhette Csongrád megyét Lengyelországban, Lodz-ban a Mixer fesztiválon: testvér régiók nemzetközi fesztiválján.

Együttes vezető: Nagy Róbert

Művészeti vezető: Ótott Zsolt

Jelenlegi táncoktatók: Péterné Juhari Ágota

                                 Zádori Zsuzsanna

                                 Ótott Zsolt

6. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Az Üllési Fonó Néptáncegyüttes a helyi kulturális örökség megőrzésében kiemelkedő tevékenységet folytat, különösen a népművészet és néprajz, népi táncművészet és zeneművészet területén. Nagy szerepe van a hagyományos értékrend fenntartásában és közvetítésében a falu lakossága és a fiatalabb generációk felé.

 

7. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

Ótott Zsolt: A Fonó – Harminc év az emlékek tükrében

Az Üllési Fonó Néptáncegyüttes Facebook oldala: https://www.facebook.com/fonofolk/timeline

Az Üllési Fonó Néptáncegyüttes weboldala: http://fonofolk.hu/

 

8. A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe:

Az Üllési Fonó Néptáncegyüttes hivatalos honlapja: http://fonofolk.hu/

 

III. MELLÉKLETEK

 

1. Az értéktárba felvételre javasolt nemzeti érték fényképe vagy audiovizuális-

dokumentációja:


 

2. A Htv. 1. § (1) bekezdés j) pontjának való megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek:

A FONÓ – 30 év az emlékek tükrében – Ótott Zsolt

 

3. A javaslathoz csatolt saját készítésű fényképek és filmek felhasználására vonatkozó hozzájáruló nyilatkozat: A javaslatban használt képek a települési értéktár javaslat feldolgozása során használhatóak.

Mórahalmi Járási Hivatal tájékoztatói

Tájékoztató a szennyvízcsatorna hálózat kivitelezéséről

Önkormányzati konyha étlapja

Lájkolj minket!

Kereső

Időjárás

 Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőtérkép

Felhőkép

Széltérkép

Széltérkép

Forrás: www.idokep.hu

Partnerek